Dünyanın en çok takip edilen sporu olan futbolu domine eden Avrupa piyasası ve dolayısıyla ülkemizde transfer sezonu başladı. Hepimize hayırlı olsun. Buradan hareketle biz de istedik ki işletmelerimiz için de artık teknoloji transferi sezonu başlasın. Bunun için de bir model önerimiz var. Bundan bahsetmek istiyoruz.
Menajer kazığı yemeden nasıl transfer yapılır? Buyrun…
Dünyada her yıl 1 milyonun üzerinde patent tescili yapılıyor. Sadece Çin menşeli 3,5 milyon patent başvurusu yapılmış 2016 yılında. Yapılan araştırmalar dünya üzerinde geçmişten bugüne üretilmiş tüm teknik bilginin % 80’e yakın kısmının patent doküman ve veri tabanlarında var olduğunu gösteriyor.
Kalanı nerede derseniz patentlenmemiş bilgiler, akademik çalışmalar, makaleler, ticari sırları kaynak olarak gösterebiliriz.
Buna ek olarak patent istatistikleri üzerine çalışan uzmanlar her 100 patentin, 99 tanesinin daha önce alınmış bir patent üzerinde yapılan değişikliklerle ortaya çıktığını gösteriyor. Dünya çapında tanınan bilinen buluşlar (Mikrodalga, radyo, telefon vb.) ise toplam patent sayısının yalnızca %1’ini oluşturuyor.
Peki bu durumdan siz ya da işletmeniz nasıl fayda bir sağlayabilir ?
Patent belgesi 20 yıl boyunca koruma sağlar. Bunun dışında belgenin 20 yıl aktif kalması için her yıl ödenmesi gereken harçlar vardır. Bu harçlar ödenmediği zaman patent belgesi hükmünü yitirir.
Buna ek olarak yine patent, sadece tescil edildiği ülkelerde koruma sağlar. Yani bir patent belgesi ve sağladığı teknik bilgi için Türkiye’de koruma talep edilmemişse, başka bir ülkede tescilli de olsa Türkiye’de korunmaz. Belli şartlar dahilinde patentin içerdiği teknik bilgiden ücretsiz faydalanabilirsiniz.
Yani; süresi biten, harcı zamanında yatırılmadığı için hükümsüz kalan ve koruma kapsamında Türkiye olmayan patentlerden ücretsiz faydalanmak mümkündür.
Buna bir ölçüde teknoloji transferi de diyebiliriz.
İşletmenizde yapmak istediğiniz teknik bir yatırım, var olan bir makinenizin üzerinde yapmak istediğiniz geliştirme ya da varlığından haberiniz bile olmayan bir iş fikri patent dokümanları doğru analiz edildiğinde kolayca masanıza gelebilir.
Bu nasıl mümkün olabiliyor ya da sistem nasıl çalışıyor ?
Patent uzmanlarımızla birlikte üzerinde çalışılmasını istediğiniz konu hakkında sizden detaylı bilgi alıyoruz. Dünya üzerindeki farklı patent veri tabanlarını bu konu hakkında tarıyoruz.
Patent uzmanlarımız, yurt dışındaki çözüm ortaklarımızla birlikte çalışma yürüterek elde edilen bilginin kapsamını daraltırlar. Yani mümkün olduğunca size sadece ilgilendiğiniz konu çevresinde toplanan bir araştırma sonucu ortaya çıkar. Dünyanın farklı ülkelerinde alınmış patentlerin koruma kapsamları incelenerek kullanımı halinde hukuki yaptırım oluşturmayanları belirleriz.
Sonrasında net olarak sizin istediğiniz konuya ait patent dokümanlarının arasından farklı çözümleri içerenleri, raporlayarak masanıza getiririz.
Biraz bu patent dokümanlarının içeriğinden bahsedelim. Bu tür bir çalışma sonrasında ne tarz bilgiler önünüze gelecek, bunların uygulanabilirlik durumlar vs. nedir? Biraz buna bakalım.
Bir patent dokümanında temelde 3 ana bölüm bulunur. Tarifname, istemler ve çizimler.
Tarifname de yapılan buluşun ne olduğu, var olan durumun kısa anlatımı, buluşun o konudaki var olan teknik bilgiyi nasıl aştığı, ne gibi bir yenilik sunduğu ve bu yeniliğin nasıl çalıştığı anlatılır.
İstemler kısmında, buluşla ilgili koruma istenen bölüm detaylandırılır. Çizimler ise, buluşun detaylı ve şematik olarak nasıl çalıştığını gösteren teknik resimlerdir.
Yani bir patent dokümanını elinize aldığınızda o buluşun neresinin korunduğunu ve nasıl çalıştığını detaylı çizimler eşliğinde görebilirsiniz.
Teknik bilgisi yeterli ve konuya hakim bir mühendis, dokümanı elinde olan bir buluşu imkanlar yeterli ise, sıfırdan yapabilir.
Bu çalışmayı sadece buluş odaklı başka bir anlatımla, tek bir çözüme odaklı olarak da düşünmeyin.
Aynı çalışma herhangi bir eleme yapmadan ilgi duyduğunuz, araştırılmasını istediğiniz sektörün tamamı için de yapılabilir. Üstelik bu çalışma istediğiniz periyotta sürekli yapılarak, size sektörel teknoloji takibi imkanı sunar. Böylece yeryüzünde üretilen neredeyse tüm teknik bilgi, istediğiniz periyotta masanıza gelir.
Bu araştırma bir mucit ya da firma üzerinden de yapılabilir. Yani sektörünüzdeki bir firmayı ya da çok buluş veren bir mucidin, neler yaptığını ve ilgili alandaki teknolojiyi nereye götürdüğünü de takip etmeniz mümkündür.
Bu çalışmayı bazı açık kaynaklardan kendinizin de yapması mümkün. Ancak uzman bir patent vekilinin ilgili araştırmayı yapması sizi çok daha kısa zamanda çok daha doğru bilgiye ulaştıracaktır.
Bunu destekleyecek bir veri ile yazımızı noktalayalım. 2016 yılında yabancı patent başvuru sayısı 10.333, tescil edilen yabancı patent sayısı 9.280.
Türkiye Cumhuriyeti’nde ikametgahı olan kişi ve kurumların 2016 yılında yaptıkları patent başvuru sayısı 6.445. Yine 2016 yılında tescil alan patent sayısı ise, 1.794 olarak gerçekleşmiş. Yani yapılan her 100 başvurunun sadece 27,8 tanesi tescille sonuçlanmış. Başarı oranı %28…
Bu sayı bile bize, işi bilen uzman bir patent vekili ile çalışmanın ne kadar gerekli olduğunu sanırım kanıtlamaktadır.
Not: Başvuru – Tescil Sayıları için kaynak: Türk Patent ve Marka Kurumu