Dünya fikri mülkiyet örgütü WIPO’nun Kasım ayında yayınladığı istatistiklerine göre, 2016 yılında dünya üzerinde 3.127.900 patent başvurusu yapılmış. 2015 yılında da rakam 2.887.300 olarak gerçekleşmiş. Buna ek olarak yapılan araştırmalar dünya üzerinde geçmişten bugüne üretilmiş tüm teknik bilginin % 70’e yakın kısmının patent doküman ve veri tabanlarında var olduğunu gösteriyor. (Kalanı nerede derseniz; üniversite tezlerinde, makalelerde, fuarlarda…)
Üstelik bu veri tabanlarının önemli bir kısmı da ücretsiz ve herkese açık durumdadır.
Buna ek olarak patent istatistikleri üzerine çalışan uzmanlar her 100 patentin, 99 tanesinin daha önce alınmış bir patent üzerinde yapılan değişikliklerle ortaya çıktığını gösteriyor. Dünya çapında tanınan bilinen buluşlar (Mikrodalga, radyo, telefon vb. ) ise toplam patent sayısının yalnızca %1’ini oluşturuyor.
Patent belgesi 20 yıl boyunca koruma sağlar. Bunun dışında belgenin 20 yıl aktif kalması için her yıl ödenmesi gereken harçlar vardır. Bu harçlar ödenmediği zaman patent belgesi hükmünü yitirir.
Buna ek olarak yine patent, sadece tescil edildiği ülkelerde koruma sağlar. Yani bir patent belgesi ve sağladığı teknik bilgi için Türkiye’de koruma talep edilmemişse, başka bir ülkede tescilli de olsa Türkiye’de korunmaz. Belli şartlar dahilinde patentin içerdiği teknik bilgiden ücretsiz faydalanabilirsiniz.
Yani; süresi biten, harcı zamanında yatırılmadığı için hükümsüz kalan ve koruma kapsamında Türkiye olmayan patentlerden ücretsiz faydalanmak mümkündür.
Peki bütün bu bilgilerden biz işletmemiz için ne fayda sağlarız ve bunu nasıl yaparız?
Teknoloji transferi tahmininizden çok daha ucuz!
Patent dokümanları doğru analiz edildiğinde; İşletmenizde yapmak istediğiniz teknik bir yatırım, var olan bir makinenizin üzerinde yapmak istediğiniz geliştirme ya da varlığından haberiniz bile olmayan bir iş fikri siz yerinizden bile kalkmadan masanıza gelebilir.
Buraya kadar okumayı sürdürdüyseniz sanırım bu sistem nasıl işliyor merak ediyorsunuzdur.
Kısaca şöyle özetleyelim.
Patent uzmanlarımızla birlikte üzerinde çalışılmasını istediğiniz konu hakkında sizden detaylı bilgi alırız. Burada önemli olan nokta ne istediğini net olarak bilmek ve konuyu olabildiğince daraltmak. Bu, araştırılacak doküman sayısını azaltacağı gibi, sonuçların da değerlendirilmesindeki kaliteyi artıracaktır. Biz bu bilgilendirme doğrultusunda, dünya üzerindeki farklı patent veri tabanlarını bu konu hakkında tararız.
Patent uzmanlarımız yurt dışındaki çözüm ortaklarımızla birlikte çalışma yürüterek, sizden aldığımız brief doğrultusunda elde edilen bilginin kapsamını daraltacağız. Dünyanın farklı ülkelerinde alınmış patentlerin koruma kapsamları incelenerek kullanımı halinde hukuki yaptırım oluşturmayanları belirleriz.
Sonrasında net olarak sizin istediğiniz konuya ait patent dokümanlarının arasından farklı çözümleri içerenleri, işletmenizde uygulayabileceğiniz açıklıkta raporlayarak masanıza getiririz.
Bu çalışma sizin istediğiniz konuya ait dünya üzerinde patente hak kazanacak kadar detaylı ve benzersiz bilginin (teknik anlatımı ve çizimleri ile birlikte) masanızda olması anlamına geliyor.
Burada kafa karışıklığı yaratmamak için tekrarlayalım. Bu patent dokümanlarından yeni bir başvuru yapma şansınız olmaz. Çünkü, patent dünya çapında yeni olmalıdır. Bu patentin Türkiye’de başvurusu yokmuş, ben de burada başvurayım deme şansınız yok.
Ancak yukarıda saydığımız şartları taşıyan patent belgelerinden kendi makinenizi geliştirmek, daha ucuz çözüm yolları bulmak ya da yapacağınız yatırım için bir tür fizibilite çalışması olarak yararlanmak mümkün.
Size bu çalışmayı bildik yöntemlerle yapan başarılı da olan bir örnekten bahsedeyim.
10 yıl önce, Türk bir firma olarak bisküvi üretiyorsunuz. Pazarlama departmanınız yaptırdığı araştırmalar sonucunda çubuk kraker üzerine dökülmüş çikolatadan ibaret yeni bir ürünün önemli bir pazar payı sağlayacağını size raporlamış. Siz de bu ürüne olur verdiniz.
Yalnız ilgili ürünü üretecek makine sizde yok. Araştırıyorsunuz makinenin üreticisini Japonya’da buluyorsunuz. Japon firma makine için size 10 milyon dolar fiyat veriyor. Dönüp maliyet – kar analizi yapıyorsunuz ve makineyi yaptırmaya çalışmak size daha mantıklı geliyor. Bunun için de ülkemizin sanayi şehirlerinden birinde ilgili üreticileri araştırıp makineyi yaptırmaya çalışıyorsunuz. Makine için 600.000 dolar harcıyorsunuz.
Bu örneği firmanın yönetim kurulu üyelerinin bir gazetemize verdikleri röportajdan aldım. Burada tüm bu araştırma ve üretim prosesi için ne kadar zaman harcadıklarından bahsedilmemiş ama benim tahminin en azından 1 yıl sürmüştür.
İşte biz bu süreyi sizin için azaltabiliriz. Makineyi yapacak kişiler için de sürprize yer bırakmayacak, deneme yanılma yapmalarına gerek olmayacak kadar bariz anlatıma sahip, üstelik çizimleri de barındıran dokümanı maksimum 2 ay içinde bulabiliriz.
“Siz Benim İşimi Benden Daha İyi Analiz Edemezsiniz” Diyebilirsiniz…
O taktirde aynı çalışmayı herhangi bir eleme yapmadan ilgi duyduğunuz, araştırılmasını istediğiniz sektörün tamamı için de yapabiliriz. Üstelik bu çalışmayı istediğiniz periyotta sürekli yaparak, size sektörel teknoloji takibi imkanı sunabiliriz. Ya da spesifik olarak takip etmek istediğiniz firmalar varsa, firma bazında da bu çalışmayı yapabiliriz.
Mesela spesifik olarak bizim yaşanmış örneğimize bu seçeneği uygulasak, ilgili makine (ya da fikir) zaten rutin raporlamamız içinde patronun masasına ulaşacaktı.
Belki sizin de yapmak istediğiniz bir yatırım ya da almak istediğiniz bir üretim kararı vardır. Dünyada sizin alanınızda daha önce neler yapılmış, hangi problemlere nasıl çözümler bulunmuş görmek isterseniz bilgi@interpatent.com.tr adresinden ya da diğer iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.