Kaçabilirsin Ama Saklanamazsın

Bundan 30-40 yıl önce yurt dışında gelişen bir ürün ya da hizmet uzun bir süreye oraya özel kalır ve pek azı ülkemize gelir, birçok şeyden de hiç haberimiz olmaz ilgili ürün hayatını tamamlar ve piyasadan çekilirdi.

Şükür ki ya da maalesef, teknoloji bunu büyük ölçüde bitirdi. Artık teknolojiden, tüketimden yeni ürün ve hizmetten saklanma şansımız kalmadı. Yeterince iradeliyseniz belki kaçabiliyorsunuz.

Kozmetik sektörü konusunda bir araştırma yaparken kısmen gelen ve gelmekte olanları görünce doğrusu dehşete düştüm. Her şey o kadar kişiselleşiyor o kadar tüketimi kolay bir hale geliyor ki; sanıyorum hiç evden çıkmadan yaşamı sürdürme meselesi en fazla bir 40-50 yıl daha sürer gibi geldi bana, daha fazla değil.

Kadınlar için önemli rutinlerden biri olduğunu düşündüğüm güzellik salonları ziyareti, makyaj konusunda uzman olduğu düşünülen kuaför ve güzellik uzmanları ziyareti ve bunun yarattığı sosyalleşme kısaca insan olma işi sanki bitmek üzere.

Belki ben yanlış görüyorum bir de siz bakın….

İnternetten sipariş verip makineyi alabilir ve kartuşları bitene kadar makyaj işini unutabilirsiniz. Çekeceğiniz 1-2 selfie konuyu sizin için halleder.

Bu yalnız kozmetik değil, her sektör için bu durumda. Tabii ki bir patentçi! olarak, teknoloji gelişmesin, burada dursun yeni ürün – hizmet üretilmesin dememiz abesle iştigal. Ancak teknoloji, internet, AI, VR, AR, nihai ürün, hisse, kar, borsa vs. için ayrılan beyin jimnastiği kuvveti ve süresi tüm bunlar karşısında “ortalama insan” ne olacak konusu için pek ayrılmıyor.

Belki kadim bir tartışmanın önemli bir bölümü bu ama “ben üretirim… Sen kullanma. Bana ne, senin sorunun dostum” fikri karşısında nasıl davranacağımız önümüzdeki yılların en büyük sorunu olacak.

Daha önce de böyle değil miydi? Diyebilirsiniz. Hak veririm ama aşağıda dikkatinize sunduğum sayılar durumun giderek daha hızlı ve nitelikli bir şekilde ilerlediğinin matematik kanıtı. Şöyle ki:

Dünya üzerinde yaklaşık 90 milyon patent olduğu varsayılıyor. Bunların başvurularının yaklaşık 14 milyonu, son 5 yıl içinde yapılmış.

Aynı uzmanlar, her 100 patentin sadece 2-3 tanesinin “sıfır” fikir, kalanının ise var olanların geliştirilmesi üzerinden ortaya çıktığını söylüyorlar.

Bu da örneğin son 5 yıldaki fikirlerin önceki 100 – 150 yıla oranla çok daha komplike ve gelişmiş olduğu gösteriyor.

Buna karşılık insan aynı insan, belki 1000 yıl önceki savunmasızlığı ile hayatını sürdürmeye çalışıyor.

O zaman soruyu soralım.. Daha ne kadar devam edebilir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook

LinkedId