Markanızı Nasıl Korursunuz?

Bir kişi ya da işletmenin ürettiği mal ve hizmeti diğer mal ve hizmetlerden ayıran her türlü (logo, renk, ses vb.) işarete marka; Bu işaretin yasal merciler tarafından belli bir süre için hak sahibi adına koruma altına alınmasına marka tescili denir.

Tüm diğer sınai haklar gibi markalar da sadece tescil edildikleri ülkede korunurlar.

Türkiye’de tescil konusunda kayıtları oluşturan ve tutan yasal merci Türk Patent Kurumu’dur. İlgili tüm başvurular buraya yapılmalıdır. Ticaret, sanayi ya da meslek odalarında yapılan herhangi bir işlem marka tescilinizi sağlamaz.

TESCİLSİZ MARKAYI KULLANIRSANIZ…

  • 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre – 1 Yıldan 4 Yıla Kadar Hapis ve Para Cezaları Uygulanır…
  • Gümrüklerde Sorun Yaşar, Teşviklerden Faydalanamaz, Kendiniz Taklitçi Durumuna Düşebilirsiniz…
  • Başta Amazon Olmak Üzere E-Ticaret Platformların Tescilli Markalara Sağladıkları Ayrıcalıklardan Faydalanamazsınız

Bunlar markanın tescil edilmesi durumunda size sağlayacağı hukuki haklardan en önemlileri.

Bir de işin pazarlama tarafı var ki, artık servet listesini de yakından ilgilendiriyor. Yani marka, direkt olarak maddi bir değer ortaya çıkartıyor.

Bakın dünyanın en değerli markaları hangileri ve değerleri ne kadar?

Elbette bu değer sadece bir ülkede faaliyet göstererek yaratılabilecek bir karşılık değil. Küresel anlamda faaliyet göstermek gerekiyor. Müşteri olarak “Dünyayı” görmek gerekiyor. Bunu yapmak için de önce faaliyet göstereceğiniz ülkede markanızın size ait olması lazım.

Tüm AB ülkelerinde yapılacak bir tescil başvurusu ya da bir sistem dahilinde 15-20 ülkede birden tek seferde yapacağınız başvuru, bir ülkede sorun yaşayıp mahkemeye harcayacağınız ücretten daha az olacaktır.

Yurt dışında marka tescili hangi yöntemlerle yapılabilir? Tek seferde birden fazla ülkede toplu başvuru mümkün mü?

Yurt dışında bir markanın tescili için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlara sırasıyla bakalım..

Ülkesel Başvuru: Tek tek istenen ülkeye yapılabilir. Avantajı, diğer sistemler gibi ilgili ülke dışında oluşan bir nedenden tamamen reddedilme riski yok. Dezavantajı ise, maaliyetinin diğer sistemlere göre fazla olmasıdır.

Madrid Protokolü: 115 Ülke sisteme üyedir. Tek Başvuru ile sistemin tüm üyelerine ya da sadece istenen ülkeye başvuru yapılabilir. Ayrıca çok düşük maliyetlerle devir, adres değişikliği vb. işlemler merkezi olarak tek seferde yapılabilir. Maliyet Avantajı vardır ancak dezavantajı, süreçlerin tamamlanması ülkelere bağlı olmakla birlikte, ortalama 20-24 ay sürer. Buna ek olarak Madrid marka başvurusu, Türkiye’deki markanıza dayanarak yapılır. Türkiye’deki markanız tescilli değilse ve süreci devam ediyorsa, Türkiye’de verilecek olası bir red kararı tüm başvuruyu etkiler.

CTM Sistemi: Topluluk markası diye de anılmaktadır. 27 AB Üyesi sisteme üyedir. Tek Başvuru ile tüm üye ülkelerde işlem yapılır. Avantajı, işlemlerin  6 – 9 Ay gibi kısa bir sürede tamamlanması ve maliyetin düşük olmasıdır. Ancak herhangi bir sebepten bir üye ülkede red kararı gelirse, tüm üye ülkelerde başvuru reddedilir.

ARIPO Sistemi: Dili İngilizce olan 19 Afrika Ülkesi üyedir. Tek Başvuru ile 19 ülkede işlem yapılabilir. Maliyet avantajı sağlar.

OAPI Sistemi: Dili Fransızca olan 16 Afrika Ülkesi. Tek Başvuru ile 16 ülkede işlem yapılabilir. Maliyet avantajı sağlar.

Bu işlemleri bir vekil aracılığıyla yapmak zorunlu değildir ancak, her ülkenin kendine has regülasyonları ve uygulamaları vardır. Bunlara hakim olmak, maliyet ve zaman avantajı sağlar.

Örneğin:

Ülke Patent Ofislerinin bazılarında marka başvuru bilgileri kamuya açıktır. Ancak çoğu ülkede  bilgiye ulaşmak mümkün değildir. Çin, Rusya, Irak

Ülkeler arasında mal-hizmet tanımları (Emtia sınıfları) arasında farklar vardır. Türkiye’de tanımlı liste ile bazı ülkelerde başvuruyu yapmak, sorun oluşturacaktır. ABD, G. Kore.

Ticarette en değerli varlığınızın markanız olduğunu ve tescille korumaya almayı unutmayın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook

LinkedId