Kimdir bu Charles Duell derseniz, kendisi 1899 yılında “İcad İcat edilebilecek her şey icat edilmiştir, patent bürosu kapatılsın” diyen ABD’nin o dönemin patent dairesi müdürüdür.
Şaka bir yana elbette icat edilebilecek her şey henüz bulunmadı ve insan var oldukça sürekli yeni bir şeyler icat edilecek.
Ama..
Bazı şeyler de tuhaf bir şekilde neredeyse 70 – 80 yıl önce düşünülmüş -hatta daha iyisi uygulanmış- ama çeşitli sebeplerle terk edilmiş. Ve şimdi 2000’li yılların yeni trendleri olarak karşımıza çıkıyor.
Mesela birkaç örnek verelim.
Arabalar için, kendi kendine park sisteminin atası sayılabilecek bir buluş. Arabalardan pek anlamam ama bence sanki İstanbul’un park işinin büyük kısmını halledermiş eğer sürekli olsaymış.
Hatırlar mısınız bir ara dünyanın tüm trafik sorunu bitecek, milenyumun buluşu, efsane falan gibi sloganlarla öne çıkartılan ve uzun süre ne olduğu açıklanmayan bir Ginger’ımız vardı. Halen de hava alanlarında görevliler kullanıyor sanırım ama şu an çocuk eğlencesini aşıp temel trafik sorununa çare olduğu söylenemez bence.. İşte Ginger’ın babası.
Şimdilerde bir kıyamettir gidiyor sonsuz enerji kaynağımız güneş varken neden başka bir enerji kaynağı arıyoruz ki? Her şeyi güneşe bağlayalım üstelik de ucuz… Buyrun güneş enerjisi ile çalışan arabalar. Üstelik 1930 – 50’liler civarı.
Elon Musk – Tesla desem ne dersiniz? Elektrikli araba dersiniz değil mi. Sanki Tesla dünyada elektrikli arabayı ilk üreten ve dünya gündemine sokan adam – şirket değil mi? Size öyle geliyor…
Amerika’da 1900’de arabaların 1/3’ü elektrikliymiş, günümüzde ise %1’i. 1908’de Henry Ford, seri üretimi başarıyor.1912’de Ford arabanın fiyatı $650, elektrikli arabanın fiyatı $1.750. Teksas’ta petrol bulunması ve fiyatının ucuzlaması, 1935’de elektrikli arabaları bitiriyor.
Çocukluğumda düzenli olarak fasiküllerini alıp ailece takip ettiğimiz “Bilinmeyen” isimli bir ansiklopedi vardı. O ansiklopedide dünyada zaman zaman görülen-anlatılan ve açıklanamayan bazı kavram ve durumlar farklı bakış açıları ile işlenirdi.
Hiç unutmam konulardan biri de dünya üzerinde şu ana kadar 6 kez medeniyet kurulduğu ve çeşitli afet ya da savaşlarla bunların yıkıldığı ve bizim de halen 7. Medeniyet çağını yaşadığımız gibi bir tez vardı. Halen bile Çorum’da bulunduğu iddia edilen ve karbon testi sonucu 5.000 yıldan eski olduğu tespit edildiği iddia edilen bir astronot heykeli gözümün önünden gitmez. İşin garp tarafı, heykelin üzerinde NASA yazısı olduğu iddiasıydı 😊
Yazının girişinde de dediğimiz gibi, dünyada insan var oldukça icatlar ve yenilikler hiç bitmeyecek.
Ama bütün bu videoları izledikten sonra rahmetli babamın 80’lerde söylediği şu sözü de tekrar kulağımda çınladı:
“2. Dünya savaşı insanlığı 100 yıl geri götürdü” derdi babam. Sanırım çok haklıymış.
Barış içinde bir dünya dileğimizle…