Talihsiz Demeçler

Yeni bir yıla girmek pek çok insanda hayatlarına dair bazı durum ya da düşünceleri değiştirmek konusunda psikolojik bir hareket noktası olarak çalışıyor.

Sizin de çevrenizde yeni yılla birlikte şu kadar kilo vereceğim, bu sene işimi değiştireceğim ya da “spor salonuna yazılıyorum. Kesin!”  gibi ifadelerle kendini motive etmeye çalışıp hayatlarının çeşitli alanlarında değişiklik yapmaya çalışan pek çok insan vardır.

Bunlar yüzdesel olarak pek de uygulanamaz ama gene de değişiklik yapabilme hissi bile insanda olumlu bir hava yaratır.

Fakat değiştiremeyeceğimiz bazı şeyler de var hayatımızda. Mesela, belli bir tarihte belli bir konu hakkında belirttiğiniz görüş (hele de kamuoyu önünde biriyseniz ya da sosyal medya jargonuyla söyleyelim: takipçiniz çoksa…) sizin için bağlayıcı olabilir.

İşte yakın tarihte sınai mülkiyeti de içine alan bir yelpazede bilim camiasının kendi dönemlerinde önemli insanlarının sonu hüsran olan bazı demeç ve düşüncelerini bir araya getirdik. Ne de olsa yılın ilk günleri, yüzünüzde bir gülümseme yaratabilirsek ne mutlu bize…

Buyurun 32 kısım tekmili birden talihsiz demeçler:

1876 – Telefon patent verilecek kadar değerli bir cihaz değildir. Telefonun ciddi bir haberleşme aracı olarak kullanılmasına engel olacak birçok eksiklikler var. Alet bizim açımızdan hiçbir değer ifade etmiyor

(Western Union şirketinin iç yazışması)

1895 – Havadan daha ağır bir nesnenin uçması mümkün değildir

(Kraliyet Cemiyeti Başkanı, Lord Kelvin)

1899 – İcat edilebilecek her şey icat edilmiştir, patent bürosu kapatılsın

(ABD Patent Dairesi Müdürü Charles Duell)

1901- Şu bilim denilen şeyden bıktım. Son birkaç yıl içinde bunun için milyonlar harcadık ve artık buna bir son vermenin zamanı geldi.

(ABD’li senatör Simon Cameron.. Smithsonian Enstitüsü ile ilgili konuşuyor…)

1909- Geçen yıl dikkate değer hiçbir ilerleme olmaması, otomobilin gelişim sınırına ulaştığının göstergesidir.

( Scientific American dergisi – 2 Ocak 1909)

1915- Makineli tüfek çok abartılan bir silah. Her tabura 2 adet yeter de artar bile.

(General Douglas Haig )

1936- Bir roketin Dünya atmosferinden çıkması asla mümkün olmayacak.

(New York Times…. Editörün Notu: Hala dünyada pek çok insan, uzaya çıkılmadığını, aya iniş görüntülerinin de stüdyo işi olduğuna inanmakta. Doğrusu tamamına değil ama, ayda salınan ABD bayrağı hala bende tatmin edici bir açıklamaya sahip değil. )

1942- Amerikalılar gösterişli arabalar ve buzdolapları yapmak konusunda usta olabilir ama bu onların uçak yapımında başarılı oldukları anlamına gelmez. Blöf yapıyorlar. Blöf yapmakta üstlerine yok (Hermann Göring, Nazi – Alman hava kuvvetleri komutanı)

1943 – Dünya piyasası, 5 bilgisayardan fazlasını kaldıramaz

(IBM Başkanı Thomas Watson)

1944- Bu, şimdiye kadar yaptığımız en aptalca şey. Bu bomba asla patlamaz, bunu patlayıcılar konusunda uzman bir kişi olarak söylüyorum.

(William D. Leahy, Hiroşima ve Nagazaki’den bir yıl önce Başkan Truman’a atom silahları hakkındaki fikirlerini anlatırken)

1946 : “Televizyonun aldığı pazar payı 6 aylık geçici bir şeydir. İnsanlar yakında bir kontraplak kutuya bakmaktan sıkılacaklar.”

(Darryl Zanuck, film yapımcısı, 20th Century Fox.)

1949- Gelecekte bilgisayarların ağırlığı 1,5 tonu geçmeyecek.

(Popular Mechanics dergisinin teknolojik gelişime dair tahmini)

1956: Uzay Yolculuğu tamamen saçmalık !

(Dr. Richard van der Riet Woolley. Dönemin İngiltere uzay müşaviri)

1962- Belgelerin telefon hatları yoluyla iletilmesi prensipte mümkündür. Ama bunu yapabilmek için gereken aygıt o kadar pahalı ki asla kullanışlı bir seçenek haline gelmeyecek.

(Denniz Gabor, İngiliz doktor ve Inventing the Future – Geleceği icat etmek kitabının yazarı. Editörün Notu: Bildiğiniz fakstan bahsediyor kendisi. )

1968 – Burada 50’den fazla yabancı otomobil satıştayken Japon otomobil endüstrisinin ABD pazarından büyükçe pay alması mümkün değil.

(Business Week USA, 2 Ağustos 1968)

1977 – İnsanların evlerinde bilgisayar bulundurmaları için herhangi bir neden göremiyorum

(Kenneth Olsen, Digital Equipment Corp’un başkanı)

Unutmayın siz de bir şey icat ettiğinizi düşündüğünüzde, bir şey tasarladığınızda ya da markalaşmak için adım attığınızda size ya da yaptığınıza böyle eleştiriler gelecektir. Yolunuzdan sapmayın ve yaptıklarınızı koruma altına almayı unutmayın.

 

Demeçler İçin Kaynak: İcat Çıkarma, Albert Jack – Eksik Parça Yayınları

 

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook

LinkedId